Digestivni enzimi u soku od celera mogu da pomognu da se razloži hrana u tankom crevu i da se pokrene sistem kada se osećate napeto i učmalo. Sok od celera je takođe tu da pomogne kada je zatvor više hroničan problem.
Većina ljudi koji pate od zatvora ima lenju, ustajalu jetru. Kada se to desi mlađim ljudima, uzrok može biti to što su došli na ovaj svet s jetrom opterećenom toksinima koje su im prene- le starije generacije. Ako ste stariji, troma jetra možda se decenijama razvijala. Možda ste i vi započeli život s kompromitovanom jetrom, a onda je celoživotna ishrana bogata mastima, koju smo uslovljeni da konzumiramo, opteretila jetru. Preopterećena, oslabljena jetra rezultira slabijom proizvodnjom žuči, a žuč je ključna za varenje masti iz ishrane. Kada opadne količina žuči, masti se ne razgrađuju i ne raspršuju onako kako bi trebalo i završe tako što užegnu u crevnom traktu hraneći kolonije loših bakterija.
Drugi način da se poremeti varenje jeste kada oslabi hlorovodonična kiselina u želucu. (Saznajte u knjizi Spašavanje jetre više о složenoj mešavini sedam kiselina koju želudac proizvodi.) Ako su želudačne žlezde godinama primorane da proizvode previše hlorovodonične kiseline kako bi kompenzovale za oštećenu ili oslabljenu jetru, naposletku će izgubiti snagu i rezultirajući niži nivo želudačnih sokova znači- će da se proteini neće pravilno razgraditi, bez obzira na to da li su u pitanju biljni ili životinjski proteini. Ti proteini će truliti u crevima i, opet, hraniti kolonije loših bakterija.
Kada se loše bakterije namnože u crevnom traktu, dolazi do upale, a peristaltika počinje da opada. „Ranice“ mogu da se stvore u tankom i debelom crevu; to jest mesta gde se razvijaju džepovi bakterija ili se stvori suženje, što s vremenom izaziva još veći zatvor. Zato mnogi ljudi koji pate od zatvora ovih dana dobijaju dijagnozu proliferacije bakterija u tankom crevu, naročito u svetu alternativne medicine. Medicinska istraživanja i nauka nisu svesni da je vodeća bakterija u tom oboljenju streptokok i da postoje desetine varijeteta streptokoka koje još nisu identifikovane.
Natrijumove grupisane soli u soku od celera najbolji su uništitelji patogena. One odmah počnu da uništavaju kolonije loših bakterija, uključujući i streptokok, zbog čega je sok od celera presudan lek za zatvor (i ŠIBO). Dok streptokok može da postane imun na antibiotike, ne može da postane imun na grupisane soli u soku od celera. One i dalje rade svoj posao. Kao što ste pročitali u prethodnom poglavlju, to zauzvrat hrani korisne bakterije u crevnom traktu.
Sok od celera takođe revitalizuje lenju, ustajalu jetru tako da se pospešuje proizvodnja žuči. Obnavlja i želudačne žlezde tako da može da se obnovi i proizvodnja hlorovodonične kiseline: želudačne žlezde koje proizvode hlo- rovodoničnu kiselinu u soku od celera nalaze minerale u tragovima koji im hrane tkivo.
Ponekad je zatvor ishod pregiba i izvijanja u tankom ili debelom crevu.To nisu opstrukcije; zapravo, oslabljeno vezivno tkivo oko tankog creva može da stvori male pregibe koji otežavaju kretanje stolice. Često je to i rezultat toksične jetre – vezivno tkivo oko tankog creva oslabilo je zato što je postalo zasićeno toksinima, bakterijama i virusima za koje je jetra isuviše preopterećena da bi mogla da ih filtrira. Ovi uljezi takođe završavaju u crevnom traktu. Izbor hrane isto može da doprinese tome. Nekim ljudima je potrebno više hrane koja podstiče peristaltiku ako ne unose dovoljno vlakana. Lako rešenjeza mnoge jeste da dodaju malo više biljne hrane u ishranu. Sok od celera je takođe odličan pod- strek za peristaltiku. (To je tačno iako on nema vlakna – da bismo raščistili svaku zabunu oko vlakana, pogledajte „ Pita nje vlakana“ u četvrtom poglavlju, a pogledajte i sedmo poglavlje, „Glasine, brige i mitovi“) Sok od celera prirodno podstiče peristaltičku aktivnost; ako neko ne unosi dovoljno vlakana u svakodnevnoj ishrani, sok od celera može da stimuliše peristaltiku da pokrene hranu u crevima. Pored toga, sok od celera pomaže i sa žlebovima u tankom i debelom crevu tako što obnavlja sluzokožu creva i okrepljuje vezivno tkivo oko njih.
Postoji i emocionalni zatvor. Ako osoba predugo sve drži u sebi ili prolazi kroz emocionalne teškoće, brige, stres, nedaće i izdaje, tada mogu da narastu unutrašnja napetost i nespo- koj koji dovode do zatvora. U tim situacijama, sok od celera mnogo pomaže mozgu. Velika moć njegovih elektrolita obnavlja neurotran- smiterske hemikalije i u suštini opušta i hladi um i mozak. Kada njegove natrijumove grupi- sane soli uđu u neurone i nahrane ih, to može da izmeni čovekovo emocionalno stanje, što naposletku dovodi do peristaltičke aktivnosti.