Postoji više vrsta poremećaja ishrane i više različitih uzroka. Prepoznatljivi poremećaji ishrane obično spadaju u područje anoreksije, bulimije i prejedanja. Njih mogu prouzrokovati emocionalna tegoba, tuga ili ekstremni stres; izloženost toksičnim teškim metalima; društvena očekivanja о tome kako treba da izgledamo;
ili neka kombinacija svih ovih faktora. Hronična bolest takođe može da kompromituje sistem organa za varenje i izazove zabunu о tome šta treba jesti i kada, i to može dovesti do poremećaja ishrane. Tu su i poremećaji ishrane koji prolaze neidentifikovano jer istina je da svaka osoba na planeti ima određenu vrstu poremećaja ishrane. On ne mora da bude ekstreman. Ne mora da bude očigledan. Ali ipak je tu, bilo da potiče od teškoća iz detinjstva ili izlaganja toksinima, i stvara zavisnosti ili škodljive obrasce vezane za hranu.
Sok od celera može da pomogne sa svim ovim. Kao prvo, pomaže da se obnove neuro- transmiterske hemikalije: natrijumove grupi- sane soli i minerali u tragovima koji su s njima povezani najbolje su neurotransmiterske hemikalije za mozak. Kao drugo, sok od celera jača neurone i od njega elektricitet u mozgu postaje dinamičniji i slobodniji, što omogućava brže zaceljivanje rana. Kada električne impulse ne prekidaju i ne ometaju naslage toksičnih teških metala, poput žive i aluminijuma – uzrok brojnih poremećaja ishrane – zdravi obrasci razmišljanja mogu da se uspostave. Status soka od celera kao najboljeg izvora elektrolita za mozak može da podstakne isceljivanje i kod mnogih drugih uzroka poremećaja ishrane.
Da ne pominjemo činjenicu da biljni hormoni u soku od celera blagotvorno deluju na čitav endokrini sistem. Ljudi s poremećajima ishrane obično imaju kompromitovane endokrine žle- zde – naročito nadbubrežne – i biljni hormoni pružaju ključna hemijska jedinjenja koja su njima od najveće koristi. Biljni hormoni pomažu moždanim ćelijama da komuniciraju među sobom, što dalje omogućava ljudima da prevaziđu emocionalne aspekte poremećaja ishrane.
Sok od celera obnavlja hlorovodoničnu kiselinu u želucu, što pomaže ljudima koji pate od bulimije da se oporave. Od koristi je kod upala crevnog trakta, a ubija i patogene kao što su loše bakterije koje tu obitavaju. Na taj način zdravlje se poboljšava nakon digestivnih tegoba koje su uticale i ometale ishranu, tako da osoba više ne mora da živi u strahu i zbunjenosti kad je reč о hrani.