Sok od celera pomaže kod nadimanja iz više razloga. Kao prvo, on oživljava jetru, što dovodi do povećane proizvodnje žuči. Veća proizvodnja žuči znači bolju razgradnju i varenje masti, bilo zdravih ili nezdravih, iz ishrane bogate mastima koju skoro svi praktikuju. Ova snaga žuči raspršuje nove masti koje se neprestano konzumiraju, kao i one stare koje su se stvrdle i skore- le duž zidova crevnog trakta uzrokujući bolesti i simptome kao stoje nadimanje.
Dok revitalizuje jetru, sok od celera revitali- zuje i želudačne žlezde. Uzdamo se u te žlezde da proizvode niz želudačnih sokova od kojih neki imaju ključnu ulogu u varenju, obradi i razgradnji hranljivih materija kao što su proteini. Kada se protein ne svari kako treba i ostane da truli u crevnom traktu, može doći do nadimanja. Zapravo, samo to je uzrok hroničnog nadimanja kod mnogih ljudi. Natrijumove grupisane soli soka od celera ulaze u želudačne žlezde i hrane njihove ćelije čisteći ih od svih toksina iz toksičnih prehrambenih hemikalija kao što su konzervansi i „prirodne arome“ (koje su prepune mononatrijum-glutamata – pročitajte više u Medicinskom medijumu}. Kada se tkivo želudač- nih žlezda obnovi, one mogu brže da proizvode jaču hlorovodoničnu kiselinu – koja se u stvari sastoji od sedam različitih kiselina. Zauzvrat, to pomaže da se razgrade proteini.
Sok od celera ubija i patogene koji doprinose proliferaciji bakterija, kao stoje streptokok, u tankom crevu. (A ako ste pročitali Spašavanje jetre, onda znate da medicinska istraživanja i nauka tek treba da otkriju da je streptokok vodeći tip bakterija kod ovog oboljenja.) Kolonije loših bakterija kao što je streptokok ispuštaju gas amonijak dok se hrane nesvarenim proteinima i mastima u crevnom traktu.Taj amonijak onda prodire u crevni trakt izazivajući usput haos, penjući se sve do želuca pa čak i do usta, gde može da izazove paradentozu i ubrza kvarenje zuba. Kada sok od celera ubije streptokoke i druge patogene dok njegovi digestivni enzimi pomažu da se obradi hrana u crevnom traktu, smanjiće se nadimanje.
Osoba može da ima jedan od ovih uzroka nadimanja – nizak nivo žuči, nizak nivo hloro- vodonične kiseline ili patogene koji ispuštaju amonijak – dva od tih uzroka ili sva tri odjednom. Većina ljudi ima više od jednog, i šta god da je uzrok, hronično nadimanje obično je rani znak razvoja nekog stanja ili oboljenja jetre. To je dovoljan razlog da se okrenete soku od celera budući da joj on pruža ogromnu podršku.