SOK OD CELERA

SOK OD CELERA, KOLIKO GA PITI ?

Idealna količina soka od celera za većinu odraslih osoba iznosi pola litra dnevno. To ne znači da obavezno morate da počnete s pola litra. Slobodno možete svakodnevno poveća­vati dozu počevši od 100 ili 200 mililitara ako ste osetljivi.

Kada budete spremni, dobra je ideja da se pridržavate tih pola litra kao minimum. Zašto? Zato što većina ljudi ima da savlada više zdrav­stvenih prepreka. Sok od celera mora na svom putu da pređe daleku razdaljinu. Prva prepreka često mu je u ustima, s bakterijama ili ostaci­ma zubne paste ili tečnosti za ispiranje usta. (Vodite računa da dobro isperete usta svežom vodom posle pranja zuba i pre nego što popije­te sok od celera kako biste uklonili sve ostatke paste za zube ili tečnosti za ispiranje usta. Još bolje, sačekajte s pranjem zuba dok ne popijete svoj jutarnji sok od celera.) Onda sledi jednjak, gde sok od celera nailazi na dodatne bakterije, kao i na talog amonijaka i škodljivih kiselina. Onda dolazi na dno želuca, tik pred dvanaesto- palačno crevo (ulaz u tanko crevo). Pred dvana- estopalačnim crevom nalazi se mala izbočina i, u zavisnosti od toga koliko osoba ima godina, ona može da bude ispunjena decenijskim talo­gom koji se skoreo i pritiska taj mali greben. Te naslage mogu biti od proteina, masti, konzer- vansa, očvrslog amonijaka, kiselina i još toga što je korodiralo i obrazovalo sluzavi talog. Na- trijumove grupisane soli soka od celera počinju da izjedaju ovu staru gomilu toksičnog smeća polako ga rastvarajući s vremenom.

Dakle, sok od celera prvo mora da se probi­je kroz sve te prepreke. Potom, dok se sok od ce­lera kreće kroz dvanaestopalačno crevo, obično nailazi na gomilu helikobakterija pilori, strepto­koka i drugih varijeteta bakterija – zato što veći­na ljudi živi s nedijagnostikovanim slučajevima ovih bakterija. Sok od celera mora da se bori da bi se održao i ostao aktivan u ovoj bici, što je duplo teže pošto je već oslabljen nakon borbe sa ostacima paste za zube i bakterija u ustima; amonijakom, kiselinom i novim bakterijama u jednjaku; i naslagama preostalim u želucu.

Dok putuje dalje kroz dvanaestopalačno crevo, sok od celera bombarduju kiseline jer je skoro kod svih unutrašnja pH vrednost u dana­šnje vreme neuravnotežena. Naš organizam nije automatski alkalan. Naravno, ako je neko zdrav, njegova pH vrednost biće prilično stabilna i sok od celera neće imati mnogo posla. Većina ljudi je, međutim, prepuna bakterija, a one su veliki proizvođači kiseline. Štetni načini ishrane i ve­liki nivo stresa takođe proizvode kiselinu. Čim otpijemo prvi gutljaj, sok od celera počinje da menja unutrašnju pH vrednost tela počevši od usta i dalje niz digestivni trakt. Skoro da nastaje eksplozija dok sok od celera pokušava da preo­krene visoku kiselost i to je još jedan izvor koji ga slabi na njegovom putovanju kroz organizam.

Zvuči kao da je ovo previše da bi se sok od celera izborio i održao svoju snagu? To nije sve. Samo nekoliko centimetara dalje u tankom crevu, sok od celera nailazi na sluz. Ona je tu i kod starih i kod mladih – sloj muljaša kao što su streptokok i ešerihija koli i druge loše bakterije, obično zajed­no s dve ili tri škodljive gljivice koje samo čekaju protein iz jaja ili suplementa kolagena koje kon­zumiramo, ili laktozu iz jaja, sira, putera i drugih mlečnih proizvoda, tako da mikrobi mogu da se hrane njima. Kada sok od celera zapljusne ovaj put patogena, to je još jedno bojno polje.

Osim toga, tu su užegle masti koje su očvr- sle i skorele se duž sluzokože tankog creva usled dugogodišnje ishrane bogate mastima, bilo iz zdravih ili nezdravih izvora, kao i trulih proteina koji je obrazovao loptice otpada i na­pravio džepove u crevnom traktu u kojima se nalaze dodatne bakterije i gljivice. Rešavanje svih ovih teškoća još jedan je niz prepreka za sok od celera tokom njegovog putovanja.

Ni to nije sve; to je samo opis velikih pre­preka s kojima se sok od celera dosad suočio. Onda tu dodajte prekomerni adrenalin – na pri­mer, ako ste jeli u žurbi ili pod stresom, s nape- tošću u crevima, ili ako ste uneli previše masti u obroku od prethodne noći, što sve podstiče nadbubrežne žlezde da ispuste mlaz adrenali­na. Kada taj prekomerni adrenalin uđe u crevni trakt, nastaje haos. On zasićuje ćelije svuda u telu, tako da, ako ste bili pod jakim stresom ili ste prethodnog dana naišli na još jedan okidač adrenalina, kada se sutradan probudite, taj ad­renalin i dalje vam se nalazi u crevnom traktu. Sok od celera radi na neutralisanju ovog adre­nalina: još jedna bitka, lako će sok od celera po­kušati da izađe na kraj s njim, to je veliki zahtev s obzirom na sve drugo kroz šta je prošao na svom putu kroz crevni trakt.

Večera bogata mastima pokreće adrenalin. Masti preostale od večere zadržavaju se u crev­nom traktu, od želuca, tankog creva pa do de­belog creva, kao ulje koje se izlilo, i sok od celera bori se protiv svih njih. Visoki nivoi ovih masti upijaju lekovita jedinjenja soka od celera troše- ći natrijumove grupisane soli, pošto one moraju da se bace na posao raspršivanja tih masti i da ih čiste iz digestivnog trakta. To znači da će, ako je neko pojeo veoma tešku večeru, možda s nečim prženim kao glavno jelo, praćeno desertom, sok od celera morati dodatno da radi sutradan uju- tru i to će mu oduzeti deo isceljujuće moći dok nastavlja svojim kursom prepunim prepreka.

Sistem organa za varenje bio je samo poče­tak. Većina ljudi takođe ima tegoba s tromom, ustajalom jetrom, i ovo je ključna stvar: do­voljno soka od celera mora da stigne, očuvane snage, do debelog creva kako bi se apsorbovao u krvotok, tako da jedinjenja soka od celera mogu da putuju venom portom u jetru, a onda u žučnu kesu – da bi vam pomogao da se isceli- te. Bilo s čim da se borite u životu, zdravija jetra znači bolju šansu za isceljenje bilo koje vrste simptoma ili stanja koje vas muči. Pola litra je magična količina za većinu odraslih ljudi. (Ubr­zo više о količinama za decu.)

Kada sok od celera dođe do jetre, tu nailazi na još jednu skupinu prepreka. Pre svega, kod većine ljudi jetra je puna toksina od otrova, pe- sticida, herbicida, plastike i drugih proizvoda petrohemijske industrije, razređivača, patogena kao što su virusi i bakterije i drugi uljezi. Sve ovo crpi jetrrnu proizvodnju žuči. Kada jedinjenja soka od celera uđu u predeo proizvodnje žuči, ako su još uvek dovoljno moćna, unaprediće snagu žuči koju jetra šalje žučnoj kesi. Ta žuč osnažena sokom od celera onda počinje da ras­tvara i raspršuje talog u žučnoj kesi razbijajući i rastvarajući i kamenje u žuči. Ako ste pili velike količine soka od celera dovoljno dugo da očisti­te svoj organizam, onda će jedinjenja soka od celera napustiti žučnu kesu zajedno sa žuči koja se oslobađa u crevni trakt. Ovo je deo odgovor­nosti soka od celera: da napravi pun krug.

Ne usmeravaju se u žuč svi isceljujući sa­stojci soka od celera koji stignu do jetre. Neki napuštaju jetru kroz krvotok idući ka srcu i mo­zgu, iako su im sada isceljujuće sposobnosti mi­nimalne ako osoba ima tromu ili ustajalu jetru, kao što je slučaj s većinom. Potrebno je vreme da bi neko očistio jetru do te mere da sastojci soka od celera i dalje mogu da pomognu dok izlaze na ovaj način.

Međutim, to je u redu jer sok od celera ima i drugi način na koji može da dostavi svoje moć­ne sastojke u krvotok. Kad je sok od celera prvi put ušao u digestivni trakt, samo deo njega – otprilike polovina – stigao je do jetre. Podelio se na putu s preprekama. Dok putuje kroz želudac i prvih devedeset centimetara tankog creva, dru­ga polovina hemijskih jedinjenja soka od celera apsorbuje se u zidove digestivnog trakta i ula­zi u krvotok direktno bez prethodnog odlaska u jetru. Putovanje kroz krv samo je po sebi niz prepreka. Koliko ima masti u krvi? (Masti skraću­ju razdaljinu putovanja soku od celera.) Koliko je toksina u krvi? Koliko je toksičnih teških me­tala u različitim organima; u mozgu? Kad smo već kod mozga, koliko u njemu ima problema s neurotransmiterskim hemikalijama? Sve to de- aktivira i slabi snagu koja je soku od celera pre­ostala. Ako je smanjen broj neurotransmiterskih hemikalija u mozgu, jedinjenja soka od celera odmah se troše na to da ih zamene, čime im ovo postaje konačno odredište, na neki način. Ako teški metali treba da se proteraju, natrijumove grupisane soli soka od celera troše se dok po­mažu da se oni izbace iz tela.

S obzirom na gargantuanski obim posla soka od celera, možete da vidite zašto je po­trebno da pijete mnogo soka kako bi se taj posao obavio. Sledeći put kad vas neko bude ispitivao zašto pijete tu i tu količinu soka od ce­lera, odgovor će zavisiti od vas. Možete mu izlo­žiti čitavo putovanje soka kroz digestivni trakt i dalje (u tom slučaju vodite računa da osoba ne jede za to vremel). Možete mu dati skraćenu verziju: sok od celera ima ogromne odgovorno­sti i put prepun prepreka koji treba da savlada dok ide kroz telo i isceljuje ga. Ili mu možete dati ovu knjigu. Šta god da odaberete, sada vi sami znate, a to je najvažnije jer sok od celera postaje još moćniji kada ste svesni svega što je on u stanju da učini.

Veće količine

Sasvim je u redu da pijete više od pola litra soka od celera. Litar soka od celera dnevno ve­oma je koristan za ljude koji pate od autoimu- nih bolesti i drugih hroničnih stanja, i ponekad može da se pije pola litra ujutru, a drugih pola litra po podne ili uveče.Takode, sportisti mogu imati koristi i unaprediti svoje performanse ako povećaju unos na litar ili više dnevno. Možete piti do dva litra soka od celera dnevno, ali u tom slučaju trebaće vam vremena da se naviknete – neki ljudi mogu imati pojačanu potrebu da idu u kupatilo jer se dodatno čiste i detoksikuju.

Međutim, nikako ne treba jednog dana da se probudite i kažete: „Nikad ranije nisam pio sok od celera. Počeću s dva litra.“ Sok od cele­ra izazvaće u vašem organizmu pročišćenje jer njegove natrijumove grupisane soli razbijaju i ubijaju patogene i iznose njihovu toksičnu otpadnu materiju iz tela i krvotoka kroz kožu, bubrege (putem mokrenja) i crevnog trakta (putem defekacije). Naročito ako ste osetljivi ili imate mnogo toksina u organizmu, ili živite s virusom kao stoje EBV (koji izaziva, na primer, fibromialgiju, multipla sklerozu, lupus, Hašimo- tovu bolest, sindrom policističnih jajnika, mi- jalgijski encefalomijelitis / sindrom Kroničnog umora, reumatoidni artritis, i simptome kao što su utrnulost, peckanje, bolovi i umor) ili živite s bakterijom kao što je streptokok (koja izaziva stanja kao što su ŠIBO, upale sinusa, infekcije urinarnog trakta, seksualno prenosive infekcije, upale uha i bol u grlu), verovatno ćete doživeti to intenzivno čišćenje. Preporučujem da počet­nici krenu s pola litra ili manje i da s vremenom povećavaju količinu kako im prija. Možete po­četi sa 100 mililitara i onda svakog dana poma­lo dodavati dok ne dođete do pola litra.

Ako želite više, onda možete svakodnevno da povećavate količinu dok ne dođete do litar. Ako želite da pijete još više, nemojte odatle preći pravo na dva litra. Pijte prvo litar, a potom svakog dana povećavajte do dva litra kako bi­ste navikli telo na veće količine ovog lekovitog napitka. Ako ste posebno odvažni, možete da pijete i malo više od dva litra – možete da pove­ćate na dva i po litra, mada bi tu trebalo da se zaustavite. Ne treba da pijete više od dva i po litra u roku od 24 sata.

Količine za decu

Bebe i deca nemaju u crevnom traktu mno­štvo prepreka za sok od celera, i zato im ne tre­ba toliko mnogo soka. Evo uputstva za najmla­đe. To su preporučeni dnevni minimumi. Vaše dete može da pije manje ili više ako mu tako prija. Ne treba da brinete da je prekoračenje ovih minimalnih doza štetno.